een levengevende relatie?
een levengevende relatie?

Conflicten en relatie

De laatste weken word ik vooral geconfronteerd met mogelijke resultaten van een niet levengevende relatie: strijd, geweld, vechtscheiding, …. Dan hoor ik het verhaal, beter twee verhalen van hun relatie. Beide (ex-)partners vertellen elk hun verhaal. Beide zijn vaak overtuigd dat enkel hun verhaal klopt en dat de schuld van het niet lukken van hun relatie helemaal bij de ander ligt. Wanneer ik beide partners samen zie, zie ik voor mijn ogen gebeuren wat ze vertellen. Ik vraag mij dan af: hoe zou hun relatie-verhaal klinken moesten ze vroeger naar iemand geweest zijn, die samen met hen zou gekeken hebben naar hun relatie? Zou het dan een levengevende relatie geworden zijn? Zelf denk ik dat het geregeld inderdaad anders zou zijn afgelopen.  Er zou minder strijd, minder of geen geweld kunnen zijn. Een scheiding met minder of wie weet zonder gevecht zou mogelijk worden. De kans op een relatie met meer respect, de kans op een meer levengevende relatie zou groter worden.

Communicatieregels

Ik meen dat conflicten eigen zijn aan een relatie, ook aan een levengevende relatie. De kunst is: hoe gaan we samen om met onze conflicten? Gebeurt dit respectvol, zonder een ander te kleineren,…? Kennen we de basisregels van communicatie?

In dit artikel wil ik er een paar vragen stellen waarin een paar regels vervat zitten die mee kunnen leiden tot een meer levengevende relatie:

  • Kan ik herhalen wat de andere persoon zei?
  • Maak ik een onderscheid tussen wat de ander zegde, bedoelde te zeggen en wat ik ervan maak, mijn interpretatie?
  • Kan ik kijken met de bril van de ander op of kijk ik enkel door mijn eigen bril?
  • Kan ik mij beperken tot wat nu (niet) gebeurde of profiteer ik van het nu om oude koeien uit de sloot te halen en de ander ermee om de oren te slingeren?
  • Spreek ik vanuit wat ik zie, denk of voel in de ik-vorm: ik zie, ik denk dan,  ik voel….? Of dicht ik de ander allerlei gevoelens en gedachten toe (via de jij- of gij-vorm) zonder te checken of dit klopt en uit ik allerlei beschuldigingen: ‘ik weet het wel, jij denkt, voelt weeral……’?
  • Komen we uiteindelijk samen tot heel concrete besluiten en voeren we die besluiten ook uit?
  • ….

 

Dit waren een paar vragen die het waard zijn om door iedere betrokkene in een gesprek in alle eerlijkheid beantwoord te worden. Op die manier kan er een begin gemaakt worden tot een meer levengevende relatie.

Volgende keer heb ik het over spiralen/patronen die kunnen ontstaan en aanleiding kunnen geven tot vastgeroeste gewoonten.

Ook via mijn bedrijfspagina op Facebook, geef ik nu en dan een tip.

Wil je deze blog via sociale media delen? Dank je wel.  Je vindt onderaan deze tekst de knoppen om dit te doen.

Je hebt wellicht mijn gratis stappenplan gedownload. Nog niet? Dit is nog altijd mogelijk. Zie kader recht boven.

Een afspraak maken voor een coachgesprek (op mijn adres in mijn bureau of al wandelend of via Skype) kan natuurlijk ook: bel mij op op het nummer 0472/30 30 21 of mail naar info@deschepperann.be

Tot halfweg oktober.

Een warme, krachtige en rustige groet

Ann De Schepper

www.deschepperann.be

Een relatie die levengevend is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *