Scheiding en kinderen: hoe kinderen ondersteunen?

Scheiding en kinderen
Hoe kinderen ondersteunen

 

Is de beslissing tot scheiding gevallen?

Hoe was de vakantie voor jullie en voor jullie kinderen? Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de vakantie jullie allemaal dichter bij elkaar en elk dichter bij jullie kern/wezen/ bij jezelf of welk woord je er ook voor gebruikt, gebracht heeft.

Voor een aantal onder jullie was deze vakantie een laatste poging om elkaar terug te vinden. Bij sommigen is de beslissing tot tot scheiding gevallen, werd beslist om als partners uit elkaar te gaan en elk zijn eigen weg (opnieuw) te gaan. Naast alle regelingen die bij een scheiding moeten getroffen worden, naast het beslissen welke weg jullie in die scheiding zullen gaan (samen naar een bemiddelaar, het inschakelen van een notaris, een advocaat, een ..) blijven jullie ouders van jullie kinderen. Jullie worden ex-partners, jullie blijven echter ouders voor het leven.

Kinderen en scheiding
Ex-partners blijven ouders

 

Basisregels  bij scheiding m.b.t. de kinderen

Een scheiding brengt niet enkel voor de partners pijn, verdriet, kwaadheid, teleurstelling, angst, … teweeg, ook de kinderen moeten dit verwerken, ze zullen zich moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. Geregeld worden bij een scheiding de kinderen willens nillens betrokken in een vechtscheiding waarbij ouders hen elk proberen aan hun kant te krijgen tegen de partner. Hebben jullie beslist om te scheiden? En hebben jullie kinderen? Hieronder geef ik een paar basisregels die maken dat de scheiding van hun ouders iets gemakkelijker kunnen verwerken.  Kinderen en jongeren kunnen dit wanneer:

  • De ouders en hun familie voor en na de scheiding de kinderen niet op één of andere manier aan hun kant proberen te krijgen door bv. hun partner en eventueel zijn of haar familie bij de kinderen zwart te maken.
  • De ouders een onderscheid maken tussen hun ex-partner zijn en hun ouder zijn.
  • De kinderen niet heel duidelijk of subtiel gedwongen worden om een keuze te maken tussen hun moeder of vader. M.a.w. dat ze ondanks de scheiding loyaal kunnen blijven tegenover hun beide ouders.
  • Aan de kinderen duidelijk gemaakt wordt dat het hun schuld echt niet is dat papa en mama nu elk apart gaan wonen, gaan scheiden, wel dat mama en papa elkaar als partner niet meer vinden, dat …..
  • Ze vragen mogen stellen m.b.t. de scheiding en daar ook een genuanceerd antwoord op krijgen.
  • Aan hen gevraagd wordt wat hun zorgen zijn m.b.t. de scheiding, in het bijzonder i.v.m. de verblijfsregeling. Dat de kinderen ervaren dat ze gehoord worden en dat op één of andere manier in de mate van het mogelijke rekening wordt gehouden met deze bezorgheden. Bij kleine kinderen gaat dit vaak over heel materiële dingen, bij jongeren vaak over de school, vrijetijdsactiviteiten en hun vrienden.
  • De kinderen mogen zeggen dat het prettig, leuk was bij de andere ouder.
  • ….
  • Men als ex-partners er in de mate van het mogelijke er zorg voor draagt dat de ex-partner niet in armoede terecht komt na de scheiding. Indien dit het geval is dan zijn de kinderen de dupe ervan.
  • Elke partner iemand heeft/zoekt (familie, vrienden, psycholoog, ….) bij wie hij/zij terecht kan met de pijn, het verdriet, de kwaadheid, de teleurstelling, ….die de scheiding oproept en dit zonder opgestookt te worden tegen de andere partner.

Willen jullie als ouder meer informatie i.v.m. kinderen en scheiding dan kunnen jullie o.a. terecht op de website van www.tweehuizen.be.

In elk geval ik wens jullie als familie, als ex-partners, als blijvende ouders wijsheid toe om op een zo goed mogelijke manier ondanks de pijn die de scheiding teweegbrengt toch een ondersteunende ouder te blijven voor jullie kinderen.

Een warme, krachtige en rustige groet

Ann De Schepper

Tot 15 september

Ook via mijn bedrijfspagina op Facebook, geef ik nu en dan een tip.

Wil je deze blog via sociale media delen? Dank je wel. Je vindt onderaan deze tekst de knoppen om dit te doen.

Je hebt wellicht mijn gratis stappenplan gedownload. Nog niet? Dit is nog altijd mogelijk op deze pagina.

Een afspraak maken voor een coachgesprek (op mijn adres of via Skype of al wandelend) kan natuurlijk ook: bel mij op op het nummer 0472/30 30 21 of mail naar info@deschepperann.be

Deel dit berichtShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Share Buttons

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Scheiding en kinderen: hoe kinderen ondersteunen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *