Harmonie, kan dat?

Harmonie
Harmonie

Late nieuwjaarswens

Als late nieuwjaarswens wens ik iedereen geregeld momenten van harmonie toe.

En dan denk ik aan het jaarlijks nieuwjaarsconcert in Wenen. Ik luisterde en keek en werd ontroerd door de harmonie in het concert, ik werd er warm van. Die mensen werken één jaar met dezelfde dirigent en het nieuwjaarsconcert is het hoogtepunt. Je zag hoe de dirigent met plezier dirigeerde. De spelers gingen op in het bespelen van hun instrument, met concentratie. Het geheel wat het resultaat van samen op elkaar inspelen.

Wat was er in het jaar allemaal gebeurd om een dergelijke uitvoering op een zo hoogstaand niveau te brengen? Een aantal vermoedens kwamen op.

Het geheel is in elk geval het resultaat van een samenwerking. Daarbij wordt iedere speler gestimuleerd om zijn beste kwaliteiten te gebruiken. Ik stel mij voor dat de dirigent geregeld ook door zijn zijn voor ontspanning zorgde. En dan terug er tegenaan.

Hoe meer men oefende, hoe meer ieder zijn partituur door en door kende, hoe meer plezier men kreeg in het spelen. De muziek werd iets van henzelf. En dan komt het moment dat er gewerkt wordt aan het samenspelen, aan het op elkaar inspelen. Men haalt het beste in zichzelf en in elkaar naar boven. Het geheel straalt meer en meer harmonie uit.

Ondertussen oefende men ergens anders aan de dansen. Er werd ook een originele video i.v.m. muziek in Wenen samengesteld. En uiteindelijk werd het een geheel, een prachtige voorstelling.

Was het allemaal nieuw? Nee, een aantal traditionele nummers zaten er ook bij. Dan  ‘speelde’ het publiek samen met het orkest.

Ook voor jou: geregeld momenten van harmonie

Dus, ik wens iedereen geregeld momenten van harmonie toe. Momenten gevoed door helemaal in iets op te gaan, alleen en/of samen met mensen. Waarbij men alle kansen krijgt van en geeft aan elkaar.  Waarbij men elkaar uitnodigt om het beste in zichzelf naar boven te halen. Momenten waarbij je even het gevoel hebt van rust, een hemel op aarde, iets moois, van evenwicht. Soms komt het totaal onverwachts, een gift zomaar uit het ‘niets’. En hopelijk kan je nadien nog heel veel nagenieten van die momenten van harmonie. Mocht je dan terug de harmonie in jezelf, in de groep, in jouw gezin, op jouw werk, …voelen.

Voor wie even wil genieten van de muziek in combinatie met dansen, kopieer volgende link in jouw browser en geniet:  https://www.youtube.com/watch?v=ijAFsFTRj54

 

Harmonie in het nieuwe jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *