Een andere manier om één doel of een tussendoel te bepalen

Eén doel bepalen kan ook  anders. In het stappenplan dat je gratis kan downloaden heb ik het over de SMART-principes.  .

Er is ook nog een ander model dat uitgebreider is dan de SMART-principes, nl. het 9 puntenplan. Dit plan is een samensmelting van een aantal modellen, o.a. de SMART-principes. Welke de andere zijn, weet ik niet. Het plan werd mij gegeven in mijn cursus van life-coaching aan de UCL (Louvain-la-Neuve) door Anne-Laure Terrisse.

Dit zijn de 9 punten:

  • Is mijn doel Specifiek (cfr S van SMART) bv. ‘Ik wil gelukkiger zijn’ is te vaag. Wat betekent dit dan concreet? Bv.: ‘Ik ben gelukkiger als mijn kasten in mijn slaapkamer en de living op orde zijn’. Dit is al heel wat specifieker. Wanneer je er nu nog bijzet tegen wanneer je jouw kasten op orde wil hebben en het in jouw agenda vastzet, is het nog beter. In de tussendoelen kan je dan bepalen welke kasten je wanneer zal doen.
  • Staat het enkel onder mijn controle? Bv.: ‘Ik zal gelukkiger zijn als mijn … minder vlug roept op mij’. Dit staat niet onder jouw controle. Wat wel onder jouw controle staat, is : hoe jij reageert wanneer iemand op jou roept.
  • Positief geformuleerd. M.a.w. formuleer jouw doel in termen van wat je wil, niet in termen van wat je niet (meer) wil.
  • Meetbaar en na te gaan wanneer je het hebt bereikt. Dit kan je doen door te kijken of jouw concrete doel en tussendoelen een antwoord bieden op de vragen: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe, Hoelang en Hoeveel.
  • Ecologisch (in evenwicht met mezelf en mijn omgeving): zie de mail die je ontvangt één week na het downloaden van mijn gratis stappenplan.
  • Wat is mijn groter doel waarin mijn concreet doel en tussendoelen passen? Bv. mijn kasten in orde hebben past in mij gelukkiger voelen en mij gelukkiger voelen past in mijn verlangen om mensen te inspireren.
  • Welke prijs moet ik betalen om mijn doel te bereiken? Bv. als ik plan dat ik donderdag mijn kleerkast in mijn slaapkamer op orde breng, dan kan ik die dag geen bezoek ontvangen.
  • Zal het bereiken van mijn tussendoel en concrete doel mijn probleem oplossen?
  • Past mijn concrete doel bij mijn waarden, mijn ‘missie’?

Wanneer je mijn gratis stappenplan gebruikt, dan kun je het 9-puntenplan er nog eens bijnemen, in het bijzonder wanneer je zou vastlopen.

Eén doel bepalen

Ik ben benieuwd wat dit 9 puntenplan jou bijbracht, als je wil dan kan je reageren onderaan deze pagina.

Ook via mijn bedrijfspagina op Facebook, geef ik nu en dan een tip.

Wil je deze blog via sociale media delen? Dank je wel.  Je vindt onderaan deze tekst de knoppen om dit te doen.

Je hebt wellicht mijn gratis stappenplan gedownload. Nog niet? Dit is nog altijd mogelijk op deze pagina.

Een afspraak maken voor een coachgesprek (op mijn adres of via Skype of al wandelend) kan natuurlijk ook: bel mij op op het nummer 0472/30 30 21 of mail naar info@deschepperann.be

Tot 15 mei.

Een warme, krachtige en rustige groet

Ann De Schepper

www.deschepperann.be

P.S.:

*Op zaterdagmorgen, 23 april van 9u tot 12u is er in Kortrijk mijn workshop rond gelukkiger worden.

* Op donderdagavond, 26 mei van 19u tot 22u is er in Kortrijk mijn workshop rond hoe beter omgaan met stress..

Geïnteresseerd in één of beide workshops? Schrijf je dan

 

Deel dit bericht. Dank je wel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Eén doel bepalen via 9 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *