opmaak van het levenswiel
De basis

 Levenswiel? Wat is dat?

In mijn blog van 15 mei schreef ik dat ik deze maand zou schrijven over het levenswiel. Dit idee kwam bij mij op toen ik schreef dat je bij het selecteren van mails o.a. kon kijken naar wat voor jou levensnoodzakelijk was. En de tijd die dan vrijkomt voor dat domein in jouw leven gebruiken. Dit kan moeilijk zijn.

Een instrument dat je hierbij kan helpen is het levenswiel. Op die manier kun je bepalen hoe tevreden je bent over een bepaald  domein in jouw leven. Vervolgens kies je aan welk domein je wil werken. En dan kijk je hoe je jouw tevredenheid één cijfer omhoog kan brengen. En wie weet is één van de mogelijkheden dat je de tijd die je aan jouw mails besteedt, vermindert. Zo komt er tijd vrij om een grotere tevredenheid op te bouwen op een bepaald vlak.  Nieuwsgierig geworden? Wil je jouw levenwiel maken? Aan de slag.

Hoe maak je jouw levenswiel?

Het principe is als volgt: je neemt een cirkel, jouw levenswiel dus, en deelt die op in stukjes zoals op de foto die aan dit artikel werd toegevoegd. Ieder stukje van het levenswiel is een domein van jouw leven. Je kiest zelf welke domeinen je wil nagaan en je kan er nog bijvoegen of weglaten. Op de foto staan er acht. Het middelpunt van de cirkel is het cijfer nul. Op de buitenkant van de cirkel staat bij ieder levensdomein een 10. De lijnen tussen het middelpunt en de buitenrand van de cirkel worden opgedeeld in 10 stukjes. Dus eerst bepalen welke domeinen je wil bekijken.

Levenswiel en tevredenheid

De volgende stap in de methode van het levenswiel is dat je je bij ieder domein de vraag stelt: ‘Hoe tevreden ben ik over dat levensdomein op een schaal van 0 tot 10?’. Het cijfer 0 betekent: ‘erger kan het niet’. Het cijfer 10 betekent: ‘beter kan niet’, het cijfer 5: ‘het kan erdoor’.  Aan ieder domein van jouw levenswiel geef je nu een tevredenheidscijfer.

Vervolgens verbind je de cijfers met elkaar.  Welke vorm heeft het? Is het min of meer een cirkel, heeft het de vorm van een goed wiel?  Of zit er een knik in jouw levenswiel zoals bv. in de foto hieronder?

levenswiel
Zit er een knik in jouw levenswiel?

Stoort die knik jou? Wil je er iets aan doen, wil je een op dat domein een grotere tevredenheid? Ja? Dan stel je jezelf de vraag: ‘Welk klein stapje zou ik volgende week kunnen zetten zodat mijn tevredenheid één cijfer omhoog te gaat? Plan het dan in jouw agenda of schrijf het op een briefje, op briefjes en hang ze op waar je ze regelmatig ziet. Of je bepaalt een verder doel met veel kleine stapjes. In mij blog van april en in mijn gratis stappenplan vind je daar meer over.

Jouw levenswiel wordt op die manier wat ronder, loopt dus beter. En een tevreden mens is goud waard zowel voor zichzelf als voor zijn omgeving.

Zo, tot volgende maand, tot 15 juli, en veel inzicht toegewenst via het maken van jouw levenswiel.

Wil je nog meer weten over het levenswiel? Via internet kom je nog meer te weten.

Een warme, krachtige en rustige groet

Ann De Schepper

P.S.:

Op zaterdagnamiddag, 25 juni, van 14u tot 17u is er in Kortrijk ook mijn workshop rond ‘Relaxatie en meditatie’.

Geïnteresseerd in de workshop, er zijn nog een paar plaatsen vrij? Schrijf je dan hier in.

Ook via mijn bedrijfspagina op Facebook, geef ik nu en dan een tip.

Wil je deze blog via sociale media delen? Dank je wel.  Je vindt onderaan deze tekst de knoppen om dit te doen.

Je hebt wellicht mijn gratis stappenplan gedownload. Nog niet? Dit is nog altijd mogelijk op deze pagina.

Een afspraak maken voor een coachgesprek (op mijn adres of via Skype of al wandelend) kan natuurlijk ook: bel mij op op het nummer 0472/30 30 21 of mail naar info@deschepperann.be

 

 

Levenswiel en tevredenheid: iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *